Finala celor puternici şi în fotbal

Despre meci

Manchester United şi FC Barcelona se vor întîlni diseară la Roma în finala Ligii Campionilor, ediţia 2008-2009. Barcelona se află la a doua finală în ultimii 3 ani, după cea cîştigată la Paris în faţa lui Arsenal (2-1), în timp ce Manchester este pentru a doua oară consecutiv în ultimul act, după succesul de anul trecut de la Moscova repurtat în faţa lui Chelsea (1-1, 6-5 după penalty-uri). În cazul în care ar reuşi că cucerească din nou trofeul Ligii Campionilor, gruparea antrenată de Alex Ferguson ar stabili o premieră, devenind întîia echipă care ar reuşi să-şi apere trofeul. Crezi că va reuşi Manchester United să cîştige Liga Campionilor pentru a doua oară consecutiv?

Despre Cupă
Creat in forma lui de astazi in 1967, modelul actual cintareste 7,5 kilograme si masoara 62 de centimetri, fiind proiectat de designerul elvetian Hans Bangerter. Precedenta cupa i-a fost inminata lui Real Madrid, cistigatoare a primelor 5 editii ale competitiei, fapt ce i-a determinat pe oficialii federatiei continentale sa ia in calcul o schimbarea de stil. Desi s-a confruntat initial cu un val de critici din cauza formei sale prea simple si a neadaptarii la importanta unei asemenea intreceri, noul trofeu si-a atras in timp aprecierea maselor si a devenit unul dintre simbolurile infruntarii dintre granzii Europei.

Despre câştigători
Ei au Cupa!Pina in prezent, 5 echipe au obtinut dreptul de a pastra definitiv cupa, in urma performantelor deosebite pe care le-au inregistrat de-a lungul timpului. In afara lui Real Madrid, si Ajax (cistigatoare 3 sezoane la rind - ’71,’72,’73), Bayern ( ’74,’75’,’76), AC Milan ( victoria din 1994,4-0 cu Barcelona, a insemnat a 5-a izbinda pentru “diavoli&rdquo sau Liverpool ( ’77,’78,’81,’84,’05) au in vitrine distinctia ce rasplateste performanta maxima in fotbalul de club european.RegulamentDetinatoarea trofeului are obligatia de a-l returna forului continental cu doua luni inaintea disputarii urmatoarei finale, dar poate pastra o copie in anumite conditii. Replica trebuie sa aiba maxim 80% din inaltimea originalului, iar pentru expunerea ei este nevoie de acordul UEFA. De asemenea, federatia europeana acorda cistigatoarelor Ligii Campionilor si Cupei UEFA “Insigna de onoare”, distinctie introdusa la inceputul sezonului 2000-2001.

Despre rezultatul din astă seară
Voi încerca să prognozez câteva detalii de la meciul anului de la Roma. Mi-i interesant mai mult ca o testare a gradului de neobişnuinţă a Finalei şi, prin urmare, a nivelului de spectacol. Adică, mi se pare spectaculos un meci atunci când deviază cât mai mult de la aşteptările publicului. În sens pozitiv. Spre exemplu, un gol de la 40 de metri este frumos anume prin faptul că spectatorii nu se aşteaptă la un asemenea şut. Bine, pe scurt, vin cu următoarele prognoze (consider meciul Barcelona-Mancester United):

  1. Imaginea generală a partidei: Barcelona domină teritorial, însă Manchester pare mai periculoasă în atac;
  2. Posesia mingii: Barcelona - 56%, Manchester - 44%;
  3. Şuturi pe poartă: 12-18;
  4. Şuturi spre poartă: 18-23;
  5. Scor prima repriză: 0-1 (gol: Ronaldo);
  6. Scor final: 1-1 (gol: Henri);
  7. Scor după prelungiri: 1-1, după penalti câştigă Manchester.

Vedem....

Upd. (28.05.2009):

Şi am văzut. Visătoarea Barcelona a dominat categoric. Plasa ceea de pase mult timp îmi va rămâne în gând ca exemplu al fotbalului la superlativ. Nu prea am văzut echipa engleză, iar Cristiano Ronaldo s-a zbătut ca o albină mare în geam care conştientizează că nu are scăpare: fără idei, fără imaginaţie şi nervos.

Iar eu, spre bucuria mea, nu am avut dreptate practic la nici o categorie de pronostic. Asta e. Iată şi cifrele adevărate:

  • Şuturi pe poartă: 11-12;
  • Şuturi spre poartă: 8-2;
  • Faulturi: 7-10;
  • Cartonaşe galbene: 1-3;
  • Cartonase roşii: 0-0;
  • Off-side: 2-5;
  • Posesia mingii: 52%-48%;
  • Distanţa acoperită: 99897 m - 100031 m. Xavi Hernandez a alergat cel mai mult, 11369 m.