Preselecţia europeană "Eurovision 2009"

Cu vreo câteva piese furate, cu un câştigător norvegian care cântă un remix de-al lui Vitas - http://life.hotnews.ro/stiri-showbiz-5714294-video-acuzatii-plagiat-eurovision-norvegianul-rybak-inspirat-din-opera-2-rusului-vitas.htm, cu o româncă care cântă fără să cânte (mimând după o vocalistă aflată undea prin spatele scenei), cu o super-vedetă franceză înnotând prin mijlocul clasamentului, cu traviate şi piese populare, cu viori, roţi, acordeoane şi alte instrumente, trebuie să spun că Eurovisionul de anul acesta a fost cel mai bun din ultimii ani.

Şi Moldova s-a prezentat bine. Poate poziţia a 14-a nu este cea mai bună, dar cred că şi aşa-i bine, mai ales că majoritatea comentatorilor tv (nu doar moldoveneşti) au apreciat piesa ca una foarte bună. Mai ales m-a impresionat comentariul unui jurnalist român, care spunea ceva în acest gen (http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-5713650-cum-dai-eurovisionu-balta.htm):

"Palma pe care am incasat-o de la Moldova
Desi n-or sa fie putini cei care nu sint de acord cu mine, “Hora din Moldova” este o melodie foarte buna. Am vazut diverse reactii pe Twitter, spre exemplu, ca aduce a Goran Bregovic. Sintem, pina la urma, oarecum balcanici, e normal... Femeia cinta extraordinar de bine.Ce este cu adevarat remarcabil la prestatia Moldovei, este faptul ca au luat in seama unul dintre fundamentele Eurovisionului, acela de a transmite spiritul national. Si nu e vorba neaparat de muzica folclorica, ci de spectacol. Intrati in orice duty-free din aeroporturile romanesti si o sa vedeti, la vinzare, motive populare pe care, se spera, le vor cumpara turistii. Toate acele motive (si ma refer aici la formele mai mult sau mai putin geometrice pe care le-am vazut pe display-ul din fundalul scenei) au fost folosite si inca foarte bine.Nu cred ca romanii au acordat 12 puncte Moldovei neaparat pe criterii geopolitice. As spune ca au votat pentru le-a dat un sentiment puternic de mindrie nationala. Acea mindrie pe care n-au putut sa o simta cind pe scena de la Moscova a urcat Elena Gheorghe."

Şi totuşi, cred că la anul de la ruşi merge Vitas... Experimentul a reuşit... Preselecţia pe viu s-a dovedit a fi un adevărat succes!