(Pro)poziţii europene

Citind astăzi Rezoluţia Parlamentului European cu privire la Republica Moldova - http://www.jurnal.md/article/14919/, publicată ieri după masă, cu ochii mei de ne-specialist în arta diplomaţiei, am observat totuşi un amănunt care caracterizează, în opinia mea, politica UE faţă de RM.

În cele 29 de observaţii - recomandări ale UE, dintr-un număr de circa 40 de verbe, 22 sunt următoarele verbe "ne-decise": subliniază (10 ori), reafirmă (3 ori), condamnă (4 ori), îndeamnă (3 ori), se declară (o dată), regretă (o dată).

Alte 10 verbe au o notă mai "fermă": solicită (8 ori), încredinţează (o dată), invită (o dată).
De altfel, cea mai mare parte dintre verbele "ferme" se referă la relaţiile Republicii Moldova cu România (adică un aspect pe care UE nu-l putea nicicum ocoli) şi la necesitatea instituirii unor anchete sau comisii internaţionale (subiect care ar părea "ferm", dar în esenţă nu oferă o poziţie clară referitor la vreun anumit eveniment sau subiect).

Astfel, putem concluziona, sau, cel puţin, eu concluzionez că UE încearcă să fie înfiorătoare în faţa unei societăţi îndepărtate şi dezamăgite, neuitând să-şi lege cămaşa atât de apropiată şi caldă de corpul său...