Papillon, Henri Charriere

Acest roman comportă prin ideea sa unul dintre crezurile fundamentale ale personalităţii mele. Firul naraţiunii este extraordinar, iar lupta continuă a eroului principal cu toate nedreptăţile sociale şi fenomenele naturale pentru adevăr şi viaţă oferă cititorului un sentiment ciudat de fericire şi creează în acest mod senzaţia unei cu totul altei măsuri de apreciere a evenimentelor din jur şi a scopurilor personale.

În stil de jurnal, cu propoziţii scurte şi foarte clare, acest roman doreşte să descrie 14 ani din viaţa autorului său - Henri Charriere. Fiind un hoţ mărunt prin mediile interlope din Paris, Papillon (porecla lui Henri Charriere care provine de la fluturele tatuat pe pieptul autorului) este condamnat pe nedrept la muncă silnică pe viaţă în Guyana Franceză. În continuare, pe parcursul întregului roman sunt descrise cele 12 evadări ale eroului principal din diverse închisori din Guyana Franceză, Guyana Engleză şi din Columbia. Pline de idei, întotdeauna dornic de libertate şi viaţă normală, Papillon fascinează prin originalitatea gândirii şi puterea de caracter, care îl transformă în unul dintre liderii tuturor mediilor de ocnaşi în care ajunge să facă parte. Fiecare evadare, deşi bine gândită, se finalizează de obicei cu o nouă închisoare, care automat se transformă într-un nou potenţial loc de evadare. Papillon nu admite nici pentru un moment posibilitatea vieţuirii pentru totdeauna în mijlocul ocnaşilor şi caută mereu o modalitate de a deveni un membru cu drepturi depline ale societăţii umane. Şi, printr-un conglomerat de aventuri, împrejurări şi idei, dobândeşte într-un final acest lucru în Venezuela, care îi acordă cetăţenie deplină, unde, deja "în afara romanului", s-a stabilit, s-a însurat cu Rita şi împreună au deschis un restaurant şi un lanţ de hoteluri în Caracas şi Maracaibo.

Romanul este interesant şi deosebit de actual, la alte dimensiuni, pentru provocările de astăzi ale societăţii moldoveneşti.
Pentru relevanţa aprecierilor, voi introduce o mică grilă de notare a romanelor, conform opiniei proprii:
  1. Captivant? - 10.00;
  2. Actual? - 9.00;
  3. Informativ? - 8.00;
  4. Reprezentativ (pentru cei ca mine)? - 10.00.
Astfel, cu o medie de 9,75, acest roman reprezintă pentru mine unul din categoria "Fundamentale", la care întotdeauna mă voi întoarce pentru a mai fura ceva optimism...